Skip to the main content

Statuten 23 september 2021

STATUTEN ACOL BRIDGE COLLEGE

 

Artikel 1.
De vereniging, opgericht op 7 februari 1985, draagt de naam “ACOL BRIDGE COLLEGE” en is gevestigd te Velp, gem. Rheden.

Artikel 2.
De vereniging heeft ten doel de beoefening van het bridgespel in de ruimste zin van het woord.

Zij tracht dit doel te bereiken door:
a. het organiseren van bridgewedstrijden;

  1. alles te doen wat voor de beoefening van het bridgespel nuttig kan worden geacht.

Artikel 3.
De vereniging is aangegaan voor onbepaalde tijd.
Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Artikel 4.
Leden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen die het bridgespel actief willen beoefenen.

Artikel 5.
Als lid van de vereniging kan iemand worden toegelaten die daartoe een verzoek bij het bestuur heeft ingediend. Het bestuur beslist, na een kennismakingstijd van vier weken, over de toelating.

Bezwaren tegen het lidmaatschap van een kandidaat dienen schriftelijk binnen drie weken na de eerste kennismaking bij de secretaris te worden ingediend.

Artikel 6.
Het lidmaatschap is persoonlijk en daarom niet overdraagbaar.

Artikel 7.
Het bestuur is bevoegd een lid te schorsen voor een periode van ten hoogste één jaar ingeval hij bij herhaling in strijd handelt met zijn lidmaatschapsverplichtingen of door handelingen of gedragingen het belang van de vereniging in ernstige mate heeft geschaad.
Voordat een besluit tot schorsing wordt genomen, moet het betrokken lid eerst door het bestuur worden gehoord.

Gedurende de periode dat hij is geschorst, kunnen de aan het lidmaatschap verbonden rechten niet worden uitgeoefend. Tegen een besluit tot schorsing kan de geschorste in beroep komen bij de algemene vergadering van de vereniging.

Artikel 8.
Het lidmaatschap eindigt:
a. door overlijden
b. door opzegging door een lid of door de vereniging

c. door royement.

Opzegging van het lidmaatschap door een lid dient te geschieden tegen het einde van het verenigingsjaar door een schriftelijke kennisgeving aan de secretaris van de vereniging met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken.

Opzegging door de vereniging geschiedt door het bestuur en kan slechts indien in redelijkheid niet van de vereniging gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.

Royement kan alleen worden uitgesproken wanneer iemand in strijd handelt met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging of de vereniging op onredelijke wijze benadeeld heeft.
Het royement geschiedt door het bestuur van de vereniging nadat het eerst de betrokkene heeft gehoord over het voornemen tot royement. Betrokkene dient ten spoedigste schriftelijk op de hoogte te worden gesteld van het besluit tot royement onder opgave van de redenen die tot dit besluit hebben geleid.

Betrokkene kan binnen één maand na ontvangst van de kennisgeving van het royement in beroep gaan bij de algemene vergadering. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is de betrokkene geschorst.

Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar, ongeacht de reden of oorzaak, eindigt, blijft toch de jaarlijkse bijdrage voor het geheel door de betrokkene verschuldigd, tenzij het bestuur anders besluit.

Artikel 9.
De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit de contributies en eventuele andere baten.

Jaarlijks wordt door de algemene vergadering tijdens de jaarvergadering vastgesteld welke contributie verschuldigd is. Alle leden zijn verplicht aan het begin van het kalenderjaar de afgesproken contributie te voldoen.

Nieuwe leden, die zich in de loop van het kalenderjaar aansluiten bij ABC betalen één twaalfde van de jaarcontributie maal het aantal maanden, dat zij lid worden van ABC. Dit geldt ook voor de zogenaamde dubbelleden.

Artikel 10.
Het bestuur bestaat uit ten minste vijf meerderjarige personen, te weten de voorzitter, secretaris en penningmeester, die tezamen het dagelijks bestuur vormen, en een bestuurslid-voorzitter technische commissie en een bestuurslid-algemeen.

Het bestuur wordt door de algemene vergadering benoemd uit de leden.

Elk bestuurslid treedt uiterlijk drie jaar na zijn benoeming af volgens rooster. De aftredende is terstond herkiesbaar.

In een tussentijdse vacature wordt voorzien op de eerstvolgende algemene vergadering. Het bestuur is echter bevoegd voor de tijd verlopende tot die vergadering, een tijdelijk bestuurslid aan te wijzen, indien het dat nodig acht voor de goede gang van zaken.
Wie in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster van aftreden de plaats van zijn voorganger in.

Indien het aantal bestuursleden daalt beneden het minimum van vijf, blijft het bestuur bevoegd.

In geval van ontstentenis of belet van alle bestuursleden berust het bestuur tijdelijk bij de continuïteitscommissie of door deze commissie aan te wijzen personen. Voor de gedurende deze periode verrichte bestuursdaden worden de aangewezen personen met een bestuurder gelijkgesteld. De continuïteitscommissie bestaat uit ten minste twee leden die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

Bij de vervulling van hun taak richten de bestuurders zich naar het belang van de vereniging. Indien een bestuurder direct of indirect een persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging, neemt deze bestuurder niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming daarover.

 

Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Daarnaast komt deze vertegenwoordigingsbevoegdheid ook toe aan twee gezamenlijk handelende leden van het dagelijks bestuur.

De algemene vergadering kan een bestuurslid schorsen of ontslaan indien zij daartoe redenen aanwezig acht. Voor een besluit daartoe is een gewone meerderheid vereist.

Artikel 11.
Binnen drie maanden na afloop van elk boekjaar wordt een algemene vergadering (jaarvergadering) gehouden.
Tijdens deze vergadering brengt het bestuur een jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het bestuur legt de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de algemene vergadering over. Deze stukken worden ondertekend door de bestuurders; ontbreekt de ondertekening van een of meer bestuursleden, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt.

De algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een kascommissie van ten minste twee personen, die geen deel uit mogen maken van het bestuur. Deze commissie brengt aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen.
Ieder jaar treedt het langstzittende lid van deze commissie af om te worden vervangen door een nieuw gekozen lid uit de algemene vergadering.
Het bestuur is verplicht aan deze commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen en inzage in de boeken te geven.
Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de rekening en verantwoording strekt het bestuur tot decharge.
Indien de goedkeuring van de rekening en verantwoording wordt geweigerd, benoemt de algemene vergadering een andere commissie bestaande uit ten minste drie leden, welke een nieuw onderzoek doet van de rekening en verantwoording. Deze commissie heeft dezelfde bevoegdheden als de eerder genoemde commissie. Binnen een maand na de benoeming brengt zij aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen. Wordt ook dan de goedkeuring geweigerd, dan neemt de algemene vergadering al die maatregelen welke door haar in het belang van de vereniging nodig geacht worden.

Artikel 12.
De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur, met inachtneming van een termijn van ten minste veertien dagen. De bijeenroeping geschiedt door een aan alle leden uit te reiken schriftelijke mededeling.

Behalve de in artikel 11 genoemde jaarvergadering zullen algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur zulks wenselijk acht, alsmede zo dikwijls zulks schriftelijk met opgave van de te behandelen onderwerpen wordt verzocht door ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een tiende gedeelte der stemmen in de algemene vergadering.
Na ontvangst van een verzoek als in de vorige alinea bedoeld is het bestuur verplicht tot bijeenroeping van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken. Indien aan het verzoek tot bijeenroeping binnen veertien dagen nadat dit door het bestuur werd ontvangen, geen gevolg wordt gegeven, zullen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping kunnen overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.

Artikel 13
Alle leden hebben toegang tot de algemene vergadering en hebben ieder één stem. Ieder lid kan een ander lid schriftelijk machtigen hem ter vergadering te vertegenwoordigen en namens hem zijn stem uit te brengen.

Een stemgerechtigde heeft geen stemrecht over zaken die hem, zijn echtgenoot of een van zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn betreffen.
Een eenstemmig besluit van alle stemgerechtigden, ook al zijn deze niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
Alle stemmingen geschieden mondeling, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht.
Alle besluiten worden genomen en alle benoemingen gedaan bij gewone meerderheid van de aanwezige stemmen.
Een ter vergadering door de voorzitter uitgesproken oordeel dat een besluit is genomen, is beslissend. Indien echter onmiddellijk na het uitspreken van dit oordeel de juistheid daarvan wordt betwist, vindt een nieuwe stemming plaats wanneer de meerderheid der vergadering dit verlangt.
Artikel 14.
De voorzitter van het bestuur leidt de vergadering.
Bij zijn afwezigheid zal een van de andere bestuursleden de vergadering voorzitten.
Van het ter algemene vergadering verhandelde, worden door de secretaris of door een door de voorzitter aangewezen lid van de vereniging notulen gemaakt.

Artikel 15.
Wijziging van de statuten kan slechts plaats hebben na een besluit van de algemene vergadering, waartoe werd opgeroepen met de mededeling dat daarin wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
De termijn voor oproeping tot een zodanige vergadering moet ten minste veertien dagen bedragen.
Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen voor de dag der vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgestelde wijziging(en) woordelijk is (zijn) opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen tot na afloop van de dag, waarop de vergadering werd gehouden.

Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten door een algemene vergadering waar ten minste twee derde van het totale aantal stemgerechtigden van de vereniging aanwezig of vertegenwoordigd is, met een meerderheid van tenminste twee derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.

Artikel 16
Het in artikel 15 bepaalde is niet van toepassing indien ter algemene vergadering alle stemgerechtigden aanwezig zijn en het besluit tot statutenwijziging met algemene stemmen wordt aangenomen.

Artikel 17.
De statutenwijziging treedt onmiddellijk in werking.

Artikel 18.
De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering, waartoe is opgeroepen en waartoe is besloten op de wijze zoals in artikel 15 is bepaald.

Indien bij een besluit tot ontbinding te dien aanzien geen vereffenaars zijn aangewezen, geschiedt de vereffening door het bestuur.
Een eventueel batig saldo zal worden aangewend voor door de algemene vergadering te bepalen zodanige doeleinden als het meest met het doel van de vereniging overeenstemmen.
Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan moeten aan haar naam worden toegevoegd de woorden ‘in liquidatie’.

Artikel 19
De algemene vergadering kan bij huishoudelijk reglement nadere regels geven omtrent het lidmaatschap, de introductie, het bedrag van de contributie, de werkzaamheden van het bestuur, de vergaderingen, de wijze van uitoefening van het stemrecht, het beheer en gebruik van het clublokaal en alle verdere onderwerpen, waarvan de regeling haar gewenst voorkomt.
Wijziging van het huishoudelijk reglement kan geschieden bij besluit van de algemene vergadering, indien dit schriftelijk wordt verzocht door ten minste een derde gedeelte van de stemgerechtigden van de vereniging.
Het huishoudelijk reglement zal geen bepalingen mogen bevatten die onverenigbaar zijn met de dwingend rechtelijke bepalingen van de wet en met deze statuten.

Artikel 20.
In gevallen waarin deze statuten of het huishoudelijk reglement niet voorzien beslist het bestuur.

Waar deze statuten een schriftelijk stuk vereisen, kan de  kennisgeving ook langs elektronische weg geschieden, behalve ten aanzien van diegene(n) die niet aldus bereikt kan/kunnen worden.

 

23 september 2021

Andere artikelen

ZOMERBRIDGE 2025

B R I D G E  C L U B S  R E G I O  A R N H E M 🖤 ❤ ♣ ♦ Deze zomer houden vier bridgeclubs...

11/03/2025 - Jan Durk Gombert

Reglement ABC

Reglement interne competitie A) ALGEMEEN a) Gedragsregels – Spelers dienen zich te allen tijde...

19/02/2025 - Jan Durk Gombert

Corvee / Speelrooster 2024/2025

Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken.
Al lid? Inloggen

20/09/2024 - Jan Durk Gombert