Welkom bij
Reglement interne competitie
A) ALGEMEEN
a) Gedragsregels
– Spelers dienen zich te allen tijde hoffelijk te gedragen tegenover hun partner, hun tegenstanders en de wedstrijdleider.
– Het is niet toegestaan onnodige opmerkingen tijdens het bieden en spelen te maken.
– Een kaart dient pas uit de hand te worden genomen als men aan de beurt is om voor- of bij te spelen.
– De kaarten van de gespeelde slagen worden in volgorde op tafel neergelegd, en mogen pas aan het eind van het spel worden opgenomen als alle spelers het eens zijn over het aantal gemaakte slagen.
– Het is niet toegestaan om verbaal of non-verbaal informatie over te brengen welke in strijd is met de wedstrijdregels.
b) Biedregels
– Bij het bieden wordt gebruik gemaakt van biddingboxen. Hierbij gelden de volgende regels:
Om te voorkomen dat een spel begonnen wordt met een onjuist aantal kaarten in een hand,is men verplicht de kaarten te tellen voordat het spel begint.
– De speler die aan de beurt is om te bieden legt zijn biedkaarten voor zich op tafel met de tekst naar het midden van de tafel. De biedkaarten worden van links naar rechts in een rij geplaatst zo dat de vorige bieding zichtbaar blijft.
– Spelers behoren de biedkaarten pas aan te raken als ze besloten hebben welke bieding ze gaan doen.
– Een bieding wordt geacht gedaan te zijn als de biedkaart(en) uit de biddingbox gehaald zijn met de kennelijke bedoeling hiermee een bod te doen.
Een speler moet zijn besluit nemen voordat hij een biedkaart in de biddingbox aanraakt! Aarzelen tussen biedingen en het aanraken van de biedkaarten is in strijd met de spelregels en kan door de wedstrijdleiding worden bestraft.
– Alerteren moet gebeuren door de partner van de bieder, door middel van de alerteerkaart. De speler die alerteert , is ervoor verantwoordelijk , dat de tegenspelers zijn alert opmerken.
– Een speler dient d.m.v. de “stopkaart” te kennen te geven dat hij een sprongbod gaat doen.
De stop kaart wordt neergelegd, vervolgens wordt het bod gedaan. Na 5-10 sec. wordt de stopkaart weggehaald. Pas hierna mag de linker tegenstander een bod doen.
B) SPECIFIEK
1.Competitie en klassement.
De interne competitie wordt gespeeld in lijnen die naar sterkte zijn ingedeeld.
Aan het begin van het competitiejaar wordt er door de technische commissie een speelprogramma opgesteld.
Het speelprogramma bestaat uit competitierondes van vijf speelavonden (zittingen).
Daarnaast zijn in het speelprogramma ook bijzondere bridgedrives opgenomen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van Pasen en rond Kerstmis ( Top Integraal ,waarbij er met machinaal geschudde tevens gedupliceerde spellen gespeeld wordt. In de A- en de B lijn worden dan dezelfde spellen gespeeld. Er is één lijst met alle uitslagen ) en eventueel ook andere competitievormen, zoals viertallen en butler.
Competitiejaar en kalenderjaar vallen zoveel mogelijk samen. Na elke competitieronde volgt promotie naar een hogere lijn en degradatie naar een lagere lijn voor de drie hoogst geklasseerde en de drie laagst geklasseerde paren. Indien een lijn te groot of te klein wordt ten opzichte van de andere lijnen kan hiervan worden afgeweken.
2.Speelavond.
De club speelt op donderdagavond. Elke speelavond, die om 19.30 uur begint (spelers dienen tien minuten van tevoren uiterlijk aanwezig te zijn!), worden er doorgaans 24 spellen in zes ronden, gespeeld. Een ronde duurt 30 minuten, binnen welke tijd de vier spellen moeten worden gespeeld. Vijf minuten voor tijd (wordt aangegeven door een waarschuwingssignaal) mag er niet meer aan een nieuw spel worden begonnen. Tussen de ronden heeft men 2 minuten om van tafel te wisselen.
Er is geen pauze.
De scores van de zittingen van een competitieronde worden bij elkaar geteld en bepalen de uiteindelijke stand in het klassement.
Niet gespeelde spellen tellen voor de betrokken paren niet mee voor de uitslag.
3. Systeemkaart.
Het gebruik van een systeemkaart is niet noodzakelijk , maar wordt aanbevolen.
4.Verhindering en afmelden.
Bij verhindering en voor het afmelden gelden de volgende regels:
Is men verhinderd op een bepaalde datum te spelen, dan wordt men verzocht dit zo tijdig mogelijk te melden (uiterlijk om 16.00 uur op de speelavond) en bij voorkeur op een eerdere speelavond in het daarvoor bestemde schrift of later via het volgende e-mail afmeldadres: acolbridgecollege@outlook.com
Bij afwezigheid van één van de partners gelden de volgende regels:
* De overblijvende partner kan een combinatie vormen met een alleenstaande speler uit de club of zelf een partner meebrengen van buiten de club. De wedstrijdleiding moet hiervan tijdig in kennis worden gesteld.
* Een speler kan ook aangeven bij de wedstrijdleider dat hij/zij voor een bepaalde avond een partner zoekt. De wedstrijdleiding zal in die situatie, in overleg, een partner zoeken voor deze speler. Deze kan zowel van binnen als van buiten de club komen.
* In alle gevallen dat de invallende speler van buiten de club komt, geldt dat er minimaal 45% en maximaal 55% kan worden behaald.
* Bestaat een combinatiepaar uit leden die in verschillende lijnen spelen, dan wordt die avond bij voorkeur gespeeld in de hoogste lijn waarin één van de leden normaal speelt.
5.Stilzittafels (wachttafels).
Indien op een speelavond blijkt dat er in meer dan één lijn sprake is van een oneven aantal paren, dan zal de Wedstrijdleider voor zover mogelijk trachten wachttafels te voorkomen ofwel door een paar in een hogere lijn in te delen ofwel door een combinatietafel te vormen. (Bij gebruik van gedupliceerde spellen vervalt de optie voor de combitafel )
Bij indeling van een paar in een hogere lijn wordt bij voorkeur het hoogst geklasseerde paar van de lagere lijn gekozen. Heeft dat paar in de lopende competitieronde al een keer hoger gespeeld, dan wordt het tweede paar gekozen, etc. Paren die onder deze omstandigheden in een hogere lijn spelen, krijgen een toeslag van 5% op de door hen behaalde score, met dien verstande dat minimaal een score van 45% wordt toegekend.
Afwezigheid en gevolgen voor de stand van de competitie. 6.1 Afwezigheid van een paar als zodanig of van één van de partners.
* De paren spelen normaal in de eigen lijn. Bij het spelen in een hogere lijn teneinde een stilzit te vermijden, krijgt het betrokken paar voor de competitieberekening een toeslag van 5% op de behaalde score met een minimum van 45% (zie hierboven onder 5).
* Beide spelers van een combinatiepaar, samengesteld uit spelers van verschillende lijnen, spelend in de hoogste lijn krijgen voor de competitieberekening een toeslag van 2,5% op de behaalde score met een minimum van 45%.
* De score van een combinatiepaar geldt als de eigen score van de beide paren.
* Speelt men met een invaller van buiten de club (en niet voor het eigen gemiddelde) dan is de behaalde score voor de competitieberekening gelimiteerd tot maximaal 55% en minimaal 45%.
* Bij afwezigheid van beide spelers van een paar gedurende een zitting van een competitieronde bestaande uit vijf zittingen, krijgt men de eerste keer een score van 50%, de tweede keer 47,5% en de derde keer 25%. Bij de vierde en vijfde keer afwezigheid 0%.
* Een paar dat afwezig is zonder zich te hebben afgemeld, krijgt een 0-score, behoudens excusabele omstandigheden.
* Speelt men met een andere dan de eigen partner, dan kan men voor aanvang van de zitting aangeven dat men voor “het eigen gemiddelde” speelt.
Hierbij krijgt men bij een competitieronde de eerste keer het eigen gemiddelde over de andere zittingen met een maximum van 52,5%; de tweede keer met een maximum van 50%.
* Wanneer één der partners meer dan tweemaal van de competitieronde, afwezig is en de overgebleven partner wel speelt (minimaal 3 maal), vooropgesteld dat er een andere partner zoals hiervoor omschreven voor hem/haar beschikbaar is, dan kan hij/zij in zijn/haar lijn blijven spelen, maar zonder promotie of degradatie.
* Indien men door ziekte tijdens een competitieronde minder dan drie maal kan spelen, beslist de technische commissie of de plaats in de lijn eventueel behouden kan blijven.
N.B.: Het spelen met een incidentele partner mag in beginsel geen duidelijke versterking betekenen. Indien de technische commissie van mening is, dat er wel sprake is van een duidelijke versterking, dan kan door de technische commissie, vóór de wedstrijd, worden bepaald, dat slechts om het eigen gemiddelde kan worden gespeeld, met een maximum van 50%.
6.2. Partnerwisseling en het klassement.
Bij partnerwisseling gelden de volgende regels:
* Wanneer beide betrokkenen in dezelfde lijn spelen, zijn er aan onderlinge wisselingen geen consequenties verbonden.
* Wanneer nieuwe partners uit verschillende lijnen komen, wordt gestart in de laagste van die lijnen.
* Nieuwe leden starten in beginsel in de laagste lijn. Voor spelers van wie de speelsterkte bekend is, kan de technische commissie hierop een uitzondering maken.
* Het normale promotie- en degradatieschema mag door de partnerwisseling geen gevolgen ondervinden.
Zo nodig zal, door extra promotie(s), voorzien worden in leemtes in hogere lijnen, dit ter beoordeling van de technische commissie. 7. Clubkampioen.
Binnen de interne clubcompetitie wordt jaarlijks gestreden om het kampioenschap. Als beloning ontvangt het winnende paar twee flessen wijn.
Het bridgepaar dat, in vaste samenstelling, gedurende het afgelopen seizoen tijdens de clubavonden de meeste MEESTERPUNTEN ( Mp’s ) heeft gescoord, is Clubkampioen.
De Mp’s zijn via de Website (na klikken op Uitslagen & Klassementen) van onze bridgeclub te zien tot 1 september van het nieuwe seizoen.
Het bridgepaar dat kampioen geworden is, dient het gehele competitiejaar in de hoogste lijn te hebben gespeeld .
8.Slemprijs
De slemprijs wordt uitgereikt aan het paar dat in een competitiejaar volgens de regels van de Nederlandse Bridgebond, de hoogste puntenscore in het bieden en maken van klein- en grootslems heeft behaald.
9.Tot slot
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de technische commissie.
laatste wijziging op 19 februari 2025
Jan Durk Gombert.
B R I D G E C L U B S R E G I O A R N H E M 🖤 ❤ ♣ ♦ Deze zomer houden vier bridgeclubs...
Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken. Al lid? Inloggen
STATUTEN ACOL BRIDGE COLLEGE Artikel 1. De vereniging, opgericht op 7 februari 1985,...